Attraktioner

Indien är en upplevelse!

Ett land som påverkar alla sinnen och som sätter spår och minnen i dig för alltid. Det är ett land med stor variation i landskap. Från torra öknar, frodig djungel, millånga stränder till världens högsta fjällkedja, Himalaya. Men det som de flesta sitter kvar med efter en resa i Indien är människorna, leendena och gästfriheten.

Du kan få mer information om Indien här:

Här är en del praktiska upplysningar som är viktiga att du läser före resan.

Avstånd och transport

Indien är ett stort land med stora avstånd. Skyltarna längs vägarna, och tåg- och bussinformationen är sällan på engelska och många tecken går inte att förstå som utlänning. Genom att resa med Indian Adventures så kommer det att vara med en norsk guide som känner landet och kulturen. All transport kommer att bli omhändertagen av våra reseledare.

Trafiken i Indien skiljer sig starkt från vår nordiska trafikkultur och du kommer att på våra MC-resor lära dig grunderna i att köra i Indien. Landet har vänstertrafik och tutan används flitigt. Den varierande vägstandarden medför att snitthastigheten ligger betydligt lägre än vad vi är vana till från de västerländska länderna. Våra Royal Enfielder är det perfekta fordonet för att uppleva spännande körning i ett av världens mest exotiska länder. Som alltid när du är på resa i exotiska länder, kan det bli nödvändigt att ändra i programmet på plats på grund av oförutsedda omständigheter.

 

Anmälan och villkor för avbeställning

Despositionen / anmälningsavgiften är på 6000 kr. Denna summa ska vara betald senast 14 dagar efter anmälan. Vi skickar e-post angående detta. Det resterande beloppet betalas senast 60 dagar före respektive resa. Vid anmälan senare än 60 dager före avresa betalas hela resan vid anmälan.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar att våra resande har någon form av avbeställningsskydd. Indian Adventures erbjuder inte något avbeställningsskydd men du kan enkelt teckna en sådan försäkring genom ditt försäkringsbolag. Eventuellt www.europeiske.no
Bankerna har ofta reseförsäkringar och avbeställningsförsäkringar knutet till sina betalningstjänster. Om sådant skydd inte är tecknat gäller våra vanliga avbeställningsvillkor. Se Reseförsäkring.

Obligatorisk helförsäkring på 1000 kr är inte inkluderat. Denna summa betalas in tillsammans med med den resterande summan 60 dagar före avresa. Denna försäkring täcker alla skador på motorcykeln, stora som små. Ingen självrisk.

Reseförsäkring

Du måste själv se till att ha en bra reseförsäkring som täcker skador, hemtransport och bagage!

Force Majeure

Vi vill göra vårt yttersta för att boka våra resor som planerat eller med nödvändiga ändringar om något oförutsett skulle uppstå. Om yttre omständigheter (“force majeure”) gör det omöjligt att genomföra resupplägget, medför det normalt ingen reduktion i resans pris.

Motorcykelresor

Läs klassificering för motorcykelresor för att hitta vilken resa som passar dig.

Antal deltagare

Normalt minimum sju och maximalt 15 deltagare per grupp i tillägg till norska reseledare.

Förväntningar till deltagare

 

    • Att du har en viss erfarenhet som motorcyklist.

 

    • Att du är förberedd på en upplevelseresa och inte en charterresa.

 

    • Att du fungerar i en grupp och tar hänsyn till andra.

 

Utrustning

Vänligen ta med egen hjälm, mc-kläder och regnkläder. Packlistan blir skickad på förhand av informationsmötet som normalt hålls ca. två månader innan resedatumet.

Uppskattat att ha: En liten ficklampa, Leatherman verktyg, solglasögon och vattenflaska. Vi rekommenderar att ha med sig en vattentät väska eller en liten ryggsäck som kan sättas fast på cykeln, för att ha kamera, dricka och liknande i. Den kan också vara skön att ha med sig på våra vandringsresor uppe i fjällen. 

Personliga mediciner mot diarré efter ovan mat, solkräm och myggmedel bör tas med hemifrån.

Praktisk informasjon for våre motorsykkel turerKörning i Indien: Mestadels av resan kör vi på vägar som är asfalterade, men du behöver vara förberedd på att vissa vägar är av grus. Körning på indiska vägar är spännande. Du bör alltid vara uppmärksam på löst grus i svängarna, hål i marken och djur på vägarna, även om vi kör på fina asfaltvägar. Efter lite träning går det bra att köra på vänstra sidan av vägen. Det som skiljer indiska trafiken är flexibilitet. Trots att det kan verka kaotiskt så finns det ett system som fungerar. Beteende från fotgängare, cyklister, den trånga framkomligheten och djur på vägen kräver betydligt mer uppmärksamhet. 

Tips och regler för körningen i Indien blir omhändertaget på informationsmötet innan starten av resan.

Körkort: Alla förare måste ha ett giltigt motorcykelkörkort utfört i hemlandet. Ett internationellt körkort krävs också. Det kan erhållas genom att kontakta närmaste NAF kontor eller på Internet: http://www.naf.no/Bilferie/Forbered-bilferien/Internasjonalt-forerkort/

Bagage: Maxvikt på flyget är oftast 20 kg på incheckat bagage och i tillägg får du ha 8 kg handbagage.

Ditt bagage kommer att bli transporterat i en följebil. Packa inte för mycket – kom ihåg: less is more. Ibland kan vi behöva bära vårt egna bagage korta avstånd till hotellen.

Guidad resa: Mc-resor med Indian Adventures är guidade motorcykelresor. Detta betyder att vi kör tillsammans i en grupp. Resor på egen hand är inte möjligt med undantag för enkla sträckor som det blir informerat om dagarna det är aktuellt. Tro oss när vi säger att det är för din egna säkerhet. Det är inte en bra upplevelse att köra bort sig i ett land där du inte kan språket och där vägskyltarna är oförståeliga.

Hälsa och vaccin

Kolla med din vårdcentral/läkare så att de kan bedöma situationen i förhållande till din hälsa. Föjande vacciner bör övervägas:

Hepatit A og B-vaccin och Tyfoid-vaccin.
Dukoral drickvaccin rekommenderas för att förhindra diarré.

Generellt sett är det bra standard på de indiska hälsoprodukterna, speciellt i de större städerna, med välutrustade sjukhus och högt utbildade läkare.

Klimat

Den bäste tiden för resor i Himalaya är från april till november.

Mat och hygien:

Vi försöker att hålla oss till restauranger med god hygien, men en bra regel är: koka det, stek det, rensa det eller låt det vara. På våra resor från Shimla till Leh har vi med egen kock och kök.
Du ska inte dricka vattnet direkt från kranen, utan köp vatten på flaska med förseglad skruvkork. På de flesta ställen finns det små kiosker där det finns möjlighet att köpa mineralvatten, frukt och snacks.

Enkelrum: De flesta ställen vi bor på har en bra standard, men vissa av dem har inte möjlighet för enkelrum. Begäran om enkelrum kan inte garanteras i alla städer. Vi kommer sträva för att hitta lösningar för den som vill ha det.

Pass och visum: Visumansökan kommer vi att gå igenom på informationsmötet före resan.
Passet måste vara giltigt i 3 månader efter hemresa.
För andra nationaliteter kan det vara andra villkor. Kontakta ambassaden för mer information:
Visumansökan sker via ansökningsblanketten från ambassadens hemsida www.indemb.no eller på www.blsindia-norway.com.
Se aktuell information på hemsidan.

Embassy of India
Niels Juels g 30, 0244 Oslo

Tlf: 24 11 59 10/24 11 59 22 – Faks 24 11 59 29 (Visumsektionen)

För frågor, kontakta BLS India (samarbetar med den Indiska ambassaden om visumansökningar):

BLS International Services Norway
Bygdøy Alle 10

0262 Oslo
Tele : + 4722 55 55 44 Fax: +47 22 55 55 34
email :  info@blsindia-norway.com
website : www.blsindia-norway.com

OBS! Kom ihåg att uppge exakt samma namn som står i ditt pass när du anmäler dig på resan. Om det inte stämmer överens kan du få problem vid incheckningen på flyget och inresan till landet.

Kontrollera att du har med dig kopior av alla viktiga resedokument som pass, körkort, reseförsäkring och flygbiljetter om någon oförutsedd händelse skulle uppstå.

Du har själv ansvaret för att kontrollera att dina resehandlingar stämmer överens med din bokning.

Religion & språk

Det är en religiös mångfald i Indien. Runt 80% av befolkningen är hinduer. Muslimer utgör ca 14% och därefter kommer buddhister, sikher och kristna. Det finns många olika etniska grupper, speciellt i öst i Indien. Huvudspråket är hindi. Indien var en engelsk koloni tills landet fick sin självständighet 1947. Många pratar därför engelska. Det finns ytterligare 24 språk som pratas av drygt en miljon människor, däribland urdu, punjabi och tamil.

Strömstyrka

Strömstyrkan i Indien är samma som i Sverige, 220V.

Tidsskillnad

Tidsskillnaden till Sverige varierar. När vi har vintertid, ligger Indien 4,5 timmar framför oss. När vi har sommartid, ligger Indien 3,5 timmar framför oss (d.v.s. att när klockan är 12.00 här, är den 15.30 i Indien vid sommartid och 16.30 vid vintertid).

Valuta och prisnivå

Valutan i Indien är Indisk Rupi (INR). Kursen är 1 SEK = ca 8 Rupi (pr. augusti 2017). Kolla kursen med banken innan du reser då den kan variera något.

Det finns ett stort utval av banker och minibanker i Delhi och valuta kan växlas på alla internationella flygplatser. Det bästa är att ha med sig Visa, Mastercard etc. och ta ut kontanter i Delhi. Kontanter är det som fungerar bäst i Himalaya, även om en del hotell och restauranger tar kort.

Indien är ett billigt land där man kan göra många bra köp. När du handlar i Indien, är det viktig att komma ihåg att pruta då det är en del av kulturen. I förhållande till ursprungspriset så ska priset ner ordentligt, till omkring hälften. Men det finns också vissa företag som jobbar med fasta priser.

Din säkerhet

Indian Adventures DA är medlem på resegarantifonden: www.rgf.no

Resegaranti-ordningens syfte är att säkra kunden som har köpt en paketresa mot förlust vid konkurs, ackord eller insolvens hos arrangören. Kunden är juridiskt säkrad genom köp av paket om arrangören har utfärdat garantier i Norge. Fonden betalar därmed tillbaka det förskott som kunden betalat in när resan avbokades. Vid reseavbrott betalas det ut en ersättning för den motsvarande ouppfyllda resan. Dessutom är kostnader för uppehåll och hemresan en del av paketresan. Paketresan regleras av lagen om paketresor med föreskrifterna.

Litteratur

Lonely Planet India
India. Av Torbjørn Færøyvik